Test dig selv: lider du af overspisning?




Der er mange, der er i tvivl om, om det de kæmper med egentlig er overspisning.

De har svært ved at finde hjælpen - og forsøger sig med slankekure for at tabe sig og lære at styre sig.

Det kan jeg sagtens forstå - for overspisning er ikke en nem størrelse at definere.




Testen kommer vi til om lidt - men først skal du vide, at overspisning er et ret bredt spektrum, hvor man i forskellige perioder af sit liv kan befinde sig forskellige steder. Man kan sådan lidt groft sagt sige, at i den ene ende af skalaen lider man af spiseforstyrrelsen tvangsoverspisning (binge eating disorder på engelsk - forkortet BED) - eller man kan overspise i mildere grader.

 


Hvad er overspisning?

Overspisning kan se ud på mange måder - men for eksempel ved at spise hele dagen og aldrig rigtig mærke sin krops fornemmelse for sult.

Det kan også være, at man indimellem spiser store portioner - for så at skamme sig over ikke at kunne styre sig.

Eller måske håndterer man alle svære situationer, oplevelser og følelser med mad - fordi det dulmer uroen og følelserne og virker på den korte bane.

Måske man styrer sig hele dagen - spiser supersundt - for til sidst på dagen at slippe al kontrol og endelig give sig hen til spisning af de madvarer, som ens slankekur udelukker. Måske det slet ikke er store mængder - men en følelse af at spise noget forbudt og forkert som man ellers forbyder sig selv.


Der er med andre ord flere måder man kan kæmpe med overspisning på.



En overspisning kan defineres på to måder:


  • Subjektiv overspisning:

    En subjektiv overspisning dækker over, at man selv føler at man har spist ‘for meget’ eller har spist noget ‘forkert’. Der er altså ikke tale om en stor mængde mad rent objektivt set - men man har en opfattelse af, at det er for meget eller forkert. Man kan også føle at det er en overspisning fordi man spiser på et forkert tidspunkt af døgnet eller noget uplanlagt.

    Ved en subjektiv overspisning kan man have spist sig overmæt til et enkelt måltid og det er efterfølgende forbundet med stort ubehag - fysisk eller psykisk. Det kan også være at man har bukket under for en ‘craving’ - en stærk trang til specifikke fødevarer.

    Subjektiv overspisning kan også være spisning forbundet med kedsomhed eller spisning på svære følelser.


  • Objektiv overspisning

    Under en objektiv overspisning spises meget store mængder mad og det går ofte meget hurtigere end når man ellers spiser.

    Man spiser oftest alene og man gemmer det væk for andre. Man spiser til ubehagelig overmæthed - og ender ofte med stor skam over det, at man ikke kan styre sig.

    De fleste vil have en følelse af at have mistet kontrollen over sig selv og tænker mange negative tanker efter en objektiv overspisning. Oftest spiser man ting, der er forbundet med stor nydelse (også selvom man ikke har fokus på nydelsen under en overspisning) eller ting, som er nemme at kaste op bagefter.


Når man lider af overspisning, har man ofte prøvet alverdens slankekure og kostplaner for at tabe sig og løse spiseproblemet med at lave regler og strenge restriktioner for sig selv - hvor man med kontrol forsøger at forandre situationen.



Desværre leder det næsten altid til, at man smider det hele på gulvet efter kort tid - fordi det er alt for svært og hårdt at være på kur.

For hvem kan holde til det i længden?



En slankekur lærer dig ikke at lytte til kroppens signaler og fornemmelser for sult, mæthed og nydelse. Den fortæller dig, at du ikke kan stole på din krops signaler - men det er løgn.


For du kan godt stole på din krop - men du har brug for at lære hvad det er, den fortæller dig. Og at du ikke nødvendigvis tager mere på bare fordi du skal til at lære at spise alle slags mad - og lytte til hvad du rent faktisk har lyst til - ikke hvad en kur fortæller dig at du 'må og ikke må' spise.



Fælles for de fleste der kæmper med overspisning er, at det ofte er forbundet med en stor skyldfølelse og skam over ikke at kunne styre sig - og at man tænker at man da bare 'burde lade være og stoppe med at spise'.

Men når det er en spisning relateret til svære følelser, som det er for de fleste, der kæmper med overspisning, så er det ikke en mulighed 'bare at stoppe' fordi det ville være det 'fornuftige at gøre'.




Man har rigtig svært ved at stoppe overspisningerne, hvis ikke man først lærer at håndtere både spisemønster og følelser på en anden måde, end man plejer.



Fordi overspisning kan være så mange forskellige ting - og det er så svært at definere for den enkelte alene får du her en lille test, hvor du kan tjekke af, om det du kæmper med måske er overspisning.


OBS: Dette er ikke en diagnose ift BED - der skal du gennem egen læge og psykiatrien for at blive udredt. Denne test kan give dig en indikation af, om det du kæmper med ville være godt at få hjælp til.



Hvis du kan nikke genkendende til noget/meget af det her - så har du sandsynligvis brug for hjælp til at håndtere din spisning, dine vaner og at lære at håndtere dine følelser med noget andet end mad.

Det er vigtigt at du snakker med nogen om det - du er velkommen til at få en afklarende snak ved mig - eller måske din partner, en god ven/veninde kan være en start for dig. Du kan også henvende dig til din egen læge for yderligere udredning.



Og nu til testen:


TEST DIG SELV: lider du af overspisning?


  • Du spiser uden at være fysisk sulten

  • Du spiser meget hurtigt - og ofte uden opmærksomhed på maden

  • Du fortsætter med at spise indtil du er ubehageligt mæt

  • Du overspiser alene, fordi det er forbundet med en følelse af skam at spise de mængder eller den type mad, du spiser

  • Du spiser for at ændre hvad du føler eller dulme dine følelser så du slet ikke kan mærke noget

  • Efter spisningen oplever du et fysisk og/eller psykisk ubehag - ofte forbundet med negativ selvkritik, skyld og skam

  • Du skælder dig selv ud og 'dunker dig selv oveni hovedet' for at have sluppet kontrollen

  • Du skammer dig efter en overspisning (uanset om det er en subjektiv eller objektiv overspisning (se ovenstående tekst for forklaring)

  • Du har overspisninger inden for en begrænset tidsramme (fx indenfor 2 timer) hvor du spiser hvad andre mennesker (under omstændighederne) ville betragte som usædvanligt store mængder mad

  • Du føler væmmelse og eller ubehag, depressiv sindsstemning efterfølgende

  • Du har ofte oplevelsen af at have en 'craving' (stærk trang) til specifikke fødevarer, som ellers er forbudte i dit liv

  • Du er bange for at spise bestemte slags mad/snacks (fx slik, chips, chokolade, kage) fordi du er bange for, at du jo så ikke kan stoppe ige

  • Du har følelsen af slet ikke at kunne styre dig når først du giver dig selv lov til at spise

  • Du har et kaotisk spisemønster henover dagen - måske med mange timer, hvor du ikke spiser for så at overspise senere på dagen

  • Din overspisninger giver dig store problemer i dit liv - men du fortsætter med at bruge maden som ‘løsningen’ på dine problemer - selvom det skaber nye problemer i dit liv.




Kan du genkende det?

Hvis du nu har nikket (ærligt) ja til noget af det her - eller måske det hele - og tænker: "Jeg har da vist brug for hjælp til det her - for jeg kan ikke klare det alene ved at hoppe på en ny slankekur" - så skal du vide, at jeg sidder klar til at snakke med dig om dine muligheder for hjælp.

Der findes flere måder at håndtere overspisning på - og lige nu kan du få min hjælp til at stoppe dine overspisninger på mit minikursus ‘Sådan slutter du fred med dine følelser - uden mad’.





Hvis det ikke er noget for dig kan jeg også hjælpe dig med at finde en anden behandling.


SMS/Ring til mig på 93879313 eller send en mail: mail@matildegunge.dk


Du kan også søge mere information på landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskades hjemmeside.




Jeg kan godt forstå hvis du er i tvivl - for du har jo prøvet så meget andet allerede.



Hør her hvad Kristine (deltager på online forløbet, efterår 2021) tænkte inden hun investerede i sig selv og fik hjælp på online forløbet ‘Stop overspisning og slip madskam’ - og hvad hendes største forandring har været:


Hvad var du mest bekymret for inden, du købte online forløbet 'Stop overspisning og slip madskam'? Og hvad tænker du om dét nu – efter dit forløb?
”Ærligt. Jeg var bekymret for om jeg ville stå på den anden side og tænke at det (IGEN) var spild af penge...! Jeg vidste at dette IKKE var et Quickfix og at man ikke mirakuløst, kommer ud på den anden side, og bare er kureret...!
Sandheden er at jeg på
INTET tidspunkt har syntes at det har været spildt. Det har helt klart kickstartet noget godt inde i mig.”

Hvad er den største forandring, som online forløbet 'Stop overspisning og slip madskam' har givet dig?
”Jeg er så småt begyndt at kunne mærke min sult og mæthed igen og jeg har fået en større bevidsthed omkring min lyst og motivation til at spise en ekstra portion. På de gode dage kan jeg stoppe en overspisning, men jeg ved også nu, at det tager virkelig lang tid at ændre vaner, så jeg prøver ikke at dunke mig i hovedet på de dårlige dage, hvor jeg ikke kan stoppe mig selv.”

Hvad var din største AHA-oplevelse under forløbet?
”Det var faktisk da jeg blev bevidst om, at der er dage, hvor den trælse fornemmelse af overspisning/overmæthed, bedøver de negative følelser jeg måtte have den dag – og nu i stedet retter mit fokus på det fysiske ubehag ved at overspise.”