Får du dårlig samvittighed af at lave ’ingenting’?

Kan du finde ud af at lave ’ingenting’ uden dårlig samvittighed? 


Jeg har ret svært ved det.
 

I dag har jeg holdt ’søndag på en mandag’.

Mest fordi jeg har arbejdet hele weekenden – og så har jeg for længe siden lovet mig selv at holde fri og lege weekend en anden dag i ugen. Så langt så godt.
 
Men – jeg har en tendens til at have svært ved at holde fri – og lave ’ingenting’ uden dårlig samvittighed bagefter.
 
Så jeg har i dag mærket en snigende følelse af, at jeg ikke har udrettet noget hele dagen. Hvilket jeg (næsten) heller ikke har – og det var ligesom hele pointen med en søndag-på-en-mandag.
 
Jeg hører det også så tit fra mine klienter – at det er så svært at holde fri FØR man lige har udrettet en hel masse - så det føles vel fortjent. De fortæller mig, at det så trigger overspisning og uopmærksom spisning når man gør det omvendt – holder fri uden først at have fortjent det gennem en masse arbejde eller praktiske gøremål. Fordi det ikke at have ’udrettet noget’ pludselig bliver til en følelse af at være ’doven og lad’. Og det at spise giver en lille pause fra det ubehag.

I dag havde jeg faktisk på forhånd besluttet at jeg ville slappe af – og når jeg så gør det og laver 'ingenting' - så føles det lidt som om jeg ’snyder’ og ikke har fortjent det. SELVOM JEG HAVDE EN PLAN om at lave ’ingenting’. 
 
Holy cow – hvor virker det fjollet. Men ikke desto mindre er det sådan jeg ofte føler - og måske du kan genkende det mønster af negativ indre snak og derefter en pendulering mellem køkkenskabe og sofa.
 
Så – for lige at give dig (og mig selv) tilladelse til at slappe af uden at få totalt skyld med skyld på af det – får du lige et af mine yndlingscitater, som ofte hjælper mig:
 

Give yourself more credit than criticism
— Kristina Kuzmic


I kender mig – jeg giver ingen quickfixes til at fjerne de svære følelser. Gid jeg havde sådan nogle. De her kloge ord er heller ikke sådan ét.

MEN – jeg vil sige at da jeg huskede mig selv på det her i dag – så forsvandt den der følelse af, at jeg ikke har fortjent at holde fri før jeg har bedrevet noget vigtigt. Jeg huskede lige at give mig selv lidt anerkendelse for at have arbejdet hele weekenden – og nu faktisk have behov for en hel dag med hvile og afslapning. At behovet ikke var at få lavet en masse netop i dag.
 
Giv dig selv anerkendelse for det, du faktisk føler et behov for og det du allerede gør, som sikkert oftest er rigeligt fint.

 
I stedet for at have alenlange to-do lister, som du skal have tjekket af før du føler dig god nok – så anerkend dig selv for alt det, du faktisk gør… Inklusiv afslapning. At holde fri og slappe af jo faktisk også ret vigtigt.
 
Og ja – som med så meget andet kræver det øvelse at opdage at du har den følelse – og mærke den og anerkende dig selv: du er god nok – uanet hvor meget du får gjort eller ikke får gjort.