Sult og mæthed

Sult og mæthed er det, der får dig tilbage til naturlig appetitregulering – og dermed et regelmæssigt spisemønster.

Noget af det, der virkelig kan trigge overspisning er et uregelmæssigt og ustabilt spisemønster – og dermed store perioder med stor sult.


Mange kvinder har ’lært’ af slankekure, at man skal gå rundt og være sulten for at tabe sig – men det er ikke tilfældet. Det er rigtigt, at man skal være i kalorieunderskud over tid, for at tabe sig – men man behøver faktisk ikke gå rundt og sulte sig i mange timer for at opnå det.

Det, der oftest sker hvis du er OVERsulten i lang tid er, at du til sidst giver efter for din sult og overspiser noget mad meget hurtigt og meget ofte mad med mange kalorier. Som chokolade, kager og brød med tandsmør. You know – alt det, der smager vildt godt.

Og så kommer ’what the hell’-tænkningen væltende:

”Det skulle jeg jo ikke have gjort – nu har jeg jo opført mig så pænt og fornuftigt hele dagen. Nå, men nu er det hele ødelagt – så kan jeg lige så godt fortsætte”.

Og så spiser du videre – for nu er der ’åbent spise-vindue’.

Kan du genkende det?

Det er derfor helt essentielt at kende sin sult – og ikke mindst sin mæthed – for at stoppe de her overspisninger, der er forårsaget af over-sult.

Der, hvor du har lyst til at spise hvad som helst og helst LIGE NU.

Hvis du lærer at lytte til din sult – kan du også lytte til din krops andre indre signaler: følelser og den psykiske sult. Der, hvor du har lyst til at spise for at dulme din krops følelser, slukke for tanker og give efter for cravings. Og kan du kende forskel på den biologiske sult og den psykiske sult – ja så kan du også lære (på sigt) at håndtere dine følelser og tanker med noget andet end mad.

Men har du i mange år svinget i pendulfart mellem meget stor underspisning (slankekur) til meget stor overspisning (det modsatte hvor du har opgivet de restriktive kure) – ja så har du ignoreret din krops indre signaler. Og derved har du desværre lært at ignorere kroppens helt naturlige fortælling om appetit, sult og mæthed. Det er der ikke noget mærkeligt i – for det er det, slankekure og restriktive kostplaner gør: de fortæller dig hvad og hvor meget du bør spise.

DEN GODE NYHED ER:

Du kan sagtens genfinde din naturlige appetitregulering. Også for dig, der lige nu tænker: ”Det kommer jeg aldrig til”. Jo – det KAN faktisk godt læres igen.

Nu flytter vi lige fokus lidt væk fra hvad og hvor meget du ’bør’ spise et øjeblik – og retter fokus på HVORFOR du spiser – og hvorfor du evt. ikke spiser når du er sulten.

I dagens episode at ’Mandags Motivation med Matilde’ fortæller jeg meget mere om sult og mæthed – du kan se med lige her.


Du lærer at lytte til din krop – når det ’larmer’ og når der er ’stille’.

Vi kan nemlig nemmest mærke vores OVERsult og vores OVERmæthed – de ’larmer’. Der, hvor det er svært at mærke efter, er i ’midten’ af sult- og mæthedsskalaen. Der, hvor vi er tilpas, moderat sultne eller moderat mætte – altså der er fravær af sult. Og det problematiske i dét er, at det faktisk er der, kroppen befinder sig bedst. Så når der er stilhed, er vi faktisk biologisk tilpas. Også selvom der er følelsesmæssig uro, som du har lyst til at slukke og dulme med mad.

Du kan have tillært at overmæthed føles som ’mæt’ og så er det selvfølgelig svært at skulle ende i midten af feltet fremfor at spise sig ’godt overmæt’.


Det kræver tilvænning at stoppe med at spise før du er overmæt – og med øvelse kan du blive mester i at mærke din sult og mæthed – og reagere derefter. Altså spise når du mærker sult og stoppe med at spise når du mærker at kroppen har fået nok – også selvom du har LYST til at spise mere.


I Mandags Motivation i dag kan du høre om, hvordan du bruger skemaet herunder til at registrere din krops sult og mæthed – og lære at lytte til kroppens indre signaler.



Skærmbillede 2021-02-08 kl. 09.47.17.png

Skammer du dig?

Lever din 'Jeg burde'-liste op til dine indre værdier?
Eller skammer du dig når du ikke lever op til dine 'burde-idealer?

I dagens udgave af 'Mandags Motivation med Matilde' i mit intime fællesskab for kvinder, der kæmper med overspisning, fortalte jeg om SKAM.

Vi snakkede om, hvad skam er, hvordan du kan kende den fra skyld - og hvorfor det er en god ide at skrive en 'Burde-liste' og sammenligne den med din 'Indre værdier-liste'

(Vi arbejdede med indre værdier her)

MandagsMotivation om SKAM (1).png

SKAM er følelsen af at være forkert og ikke at være god nok.

Når du tænker:

"Jeg er utilstrækkelig"

"Jeg er uduelig"

"Jeg er ikke noget værd"

"Jeg er ikke god nok"

"Jeg har bare lyst til at synke ned gennem gulvbrædderne lige nu og forsvinde helt væk"



- så er det nok fordi du skammer dig.

Det er ikke rationelt at føle sådan. Slet ikke.

Andre mennesker ville set udefra slet ikke vurdere os så hårdt. Din bedste veninde ville ikke sige eller tænke det her om dig (muligvis om sig selv - men ikke om dig, som hun holder af).


Vi som mennesker skammer os over ikke at leve op til vores idealer og forestillinger om, hvordan vi burde være.

"Jeg burde have mere styr på min karrierre"

"Jeg burde elske hvert øjeblik sammen med mine børn"

"Jeg burde være mere nærværende"

"Jeg burde kunne styre min spisning"

"Jeg burde tjene flere penge"

"Jeg burde have (mere) lyst til sex"

"Jeg burde træne (noget mere)"

"Jeg burde gøre rent"

"Jeg burde have lyst til at ses med mine veninder"

(Tilføj selv flere...)


Kan du genkende det?

Vi dømmer os selv enormt hårdt og vi gemmer os væk med vores følelse af skam fordi vi føler (og tror) at vi er de eneste, der har der sådan her.

Det fører til en idé om perfektionisme

Vi tror vi skal være perfekte og kunne alt - fordi vi ikke får at høre, at andre føler det samme. At andre mennesker også skammer sig - og ofte over de samme ting som os.

Det trigger vores grundlæggende frygt for at falde udenfor fællesskabet hvis vi ikke er gode nok - og derfor søger vi det perfekte.

Skammen er lammende og den stopper al handling.

MEN - der er (heldigvis) en vej ud af skammen.

Skammen kun kan mindskes eller forsvinde helt ved at blive mødt med forståelse, empati, kærlighed, accept og lys.

Skammen stortrives i mørket - men visner i lyset.
Når vi tør opleve, at vi ikke er alene om at skamme os - når vi deler vores skamfulde tanker og bliver mødt med empati og forståelse - af et menneske, der holder af os - så har skammen svært ved at leve. Den bliver mindre eller forsvinder.


LÆR HVORDAN DU SLIPPER SKAMMEN

I min ugentlige LIVE 'Mandags Motivation med Matilde' i mit fællesskab for kvinder, der kæmper med overspisning: 'Slip madskam og stop overspisning' lige her.